Lokalhistoriske Udgivelser

            

Historiske bøger om Hammelegnen
Lokalhistoriker Arne Gammelgaard har skrevet en perlerække af lokalhistoriske bøger.
Bøgerne har bidraget til, at Hammel-egnen i dag, måske hører til blandt de mest velbeskrevne områder i landet, Arne Gammelgaard er tidligere leder og ophav til Lokalhistorisk Arkiv i Hammel.

Læs mere om Arne Gammelgaard.
Her kan du også finde en liste over alle Arne Gammelgårds bøger.

Ture omkring Hammel
To bøger, der viser vej til de lokale naturperler og spændende historier, som ligger lige uden for Hammel by. Alle ture er udformet, så du kommer tilbage til dit udgangspunkt, og med bøgernes gode kort farer du næppe vild.

Turbøgerne er skrevet af Claus Ole Madsen, Jens Ole Ravn-Nielsen, Poul Nørgaard Jensen og Søren Westermann. Bøgerne kan købes på Forlaget Akka eller hos Boghandleren i Hammel:
Ture omkring Hammel 1
Ture omkring Hammel 2

Bøger skrevet af af Birgit Johansen
“Søren K. Jensen, Voldby”
“Voldby Forsamlingshus 100 år”

Tidligere Sognepræst Ole Hyldegaard Hansens bøger
”Helga Jensen” … om Jyllands første kvindelige præst.
“Hammel Præstegård 1878-2008” … om Præstegårdens historie gennem 130 år

“Mosen”
en bog skrevet af Kirsten Brodersen Cox
En dejlig bog, som handler om livet, menneskene og husene i Hammel og Voldby Mose,
krydret med forfatterens lune fortællinger. Bogen kan købes hos Hammel Boghandler.
Læs mere om bogen her

“Folk fra Hammel-kanten 1”
En bog med portætter af høj som lav fra Hammel-kanten.
Udgivet af Forlaget Akka i november 2019.

Den første Portræt bog i en serie, “Folk fra Hammel-kanten 1” med portrætter af nuværende og tidligere mennesker fra Hammel-kanten. Der er fortællinger om høj og lav, menigmand og kendisser. Mennesker fra Hammel, som har sat deres præg på byen eller som i kraft af deres personlighed har markeret sig i bybilledet.

Her kan nævnes et lille udpluk af de 48 mennesker, der har fået et portræt i bogen:
Hildebert i Mosen, Bette Johannes, Jens Lundbye og overlærer Søren ”Krølle” Nielsen. Man kan læse om datidens førende biograf arkitekt Holger Pind fra Røgen, fire borgmestre, Lærerinden og korlederen Paula Busch, musikskoleleder og lærerinde Jonna Granum, cykelrytteren Chris Anker, popmusikeren Søren Sko og Astrofysikeren Jens Martin Knudsen, Vagn Nielsen der skabte de Grønne Busser, og Edith Jørgensen som startede Suppeholdet.  Læs mere om bogen

“Folk fra Hammelkanten 2”
Den anden Portræt bog i serien, “Folk fra Hammel-kanten 2”.
Udgivet af Forlaget Akka i 2020, med 51 nye portrætter af folk fra hammel-kanten.

I bogen kan du møde nogle af de mange mennesker, der har gjort en forskel for vores lokalsamfund, både dem der står forrest, men også dem der arbejder bag kulisserne eller har sat lidt kolorit på egnes historie i form af deres personligheder.

Det er vigtigt for Forlaget Akka at understrege, at heller ikke denne bog er komplet. Der er stadigvæk mange af byens og egnens borgere, som fortjener omtale. Derfor er det også Akka’s hensigt at forsætte denne serie med lokale portrætter i årene, som kommer.  Læs mere om bogen

Filmen om Hammel
– en by og dens omegn igennem seks årtier
Del 1: 1953 – 1985

Hammel og omegnens historie gennem film klip, som er indsamlet fra private, til Lokalhistorisk Arkiv i Hammel  – og fra en film produceret af den daværende Hammel Sparekasse.

Hammel Filmen er udarbejdet af Birger Sandholm Poulsen, Ole Hyldegaard og Poul Nørgaard Jensen. Den har været mere end syv år undervejs, hvor de tre har klippet og gennemgået kilometervis af filmspoler med bidrag fra en lang række Hammel-borgeres private optagelser. Filmen kan købes hos Boghandleren i Hammel, eller på Forlaget Akka.

Læs mere om Hammel Flmen.